Blev så himla sugen på linssoppa, så jag gjorde en egen version av den soppan som Chloé gjorde för ett tag sedan. Min är lite mildare då hennes innehåller chili också, men lika matig och härligt söt med lite sting. Hon har dessutom mer gul lök och ingen röd, mer paprika, samt 2 krossade naturella tomater istället och inga vanliga som i det här receptet.
- 1 stor gul lök och 1mindre röd
- 3 ordentliga vitlöksklyftor
- 1 gul och 1 röd paprika
- 3-4 potatisar, beroende på stl.
- 3 stora tomater.
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- krossade tomater med chilismak, 1
- tomatpuré
- röda färdigkokta linser
- sambal oelek
- salt och peppar
- lime
- koriander
- lätt créme fraiche
1. Ta fram en generöst tilltagen kastrull. Häll i en fin olivolja och sätt på hög värme. Börja med att hacka löken, kom ihåg att inte hacka för smått. Låt löken bli genomskinlig men inte mjuk, häll på lite flytande margarin, pressa en klyfta vitlök och låt bli varm, ta av från plattan och tillsätt en halv deciliter vatten.
2. Skala potatis och skär i rustika bitar, skär paprika och tomater. Sätt tillbaka kastrullen på plattan, tillsätt tomaterna. Låt bli varmt. Tillsätt sedan de krossade tomaterna med chilismak, en buljontärning och en halv liter vatten. Pressa i ännu en vitlöksklyfta, salta och peppra generöst. Låt koka upp tills buljongtärningen löst upp sig.
- Lägg i potatis och paprika, och sambal efter smak, jag tar ungefär 3-5 teskedar. Lägg sedan i ännu en buljongtärning, utan vatten, och limejuice från en lime, alternativt färdig på flaska. Koka upp på hög värme under lock tills potatisen är nästan klar. Tillsätt då ännu en vitlöksklyfta, en tredjedels tub tomatpuré, samt salta och peppra igen om nödvändigt.
- När soppan är någon minut ifrån klar lägger jag i linserna, med spad och allt. Sedan läggs det upp med créme fraiche och färsk koriander. Ät med bröd och ost, annars mättar den fint ändå, och räcker flera dagar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar